صفحه اصلی > فرهنگ سلامت 


مقاله / نکاتی مهم درخصوص شیرمادر
 

شیر مادر در کاهش بیماری های مزمن بزرگسالی از جمله: بیماری های قلبی عروقی، پرفشاری خون، سرطان ها و دیابت در بزرگسالی نقش دارد. به علاوه برای مادر، خانواده و جامعه نیز مزایای بسیار دارد. شیر مادر حاوی کالری لازم برای رشد مناسب نوزاد است. هر 100 میلی لیتر شیر مادر 75 کالری انرژی دارد.

از طرفی مکیدن منظم نوزاد حین خوردن شیر مادر، الگوی تنفسی و ضربان قلب او را تنظیم و اکسیژن رسانی به بافت ها را بهتر می کند. همچنین فرایند شیردهی به دلیل تماس پوستی مادر و نوزاد، سبب آرامش مادر و نوزاد می شود، ضمن اینکه پیوند عاطفی مادر و نوزاد را تسهیل کرده و اثرات مفید آن بر تکامل شخصیت و تعادل روانی در سال های بعدی زندگی باقی می ماند.

علاوه بر این نوزاد را گرم کرده و موجب پیشگیری از سقوط درجه حرارت بدن وی می شود. تغدیه با شیر مادر به رشد و تکامل فک و صورت کمک کرده و از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند. امکان تکلم بهتر، هوش بالاتر و کسب مهارت های تکاملی و تحصیلی بهتر را در آینده فراهم می کند.

شیر مادر حاوی عوامل ضدعفونت است که نوزاد را در مقابل بسیاری از بیماری ها و عفونت ها مثل اسهال و عفونت های گوارشی و تنفسی، عفونت گوش، آسم و اگزما و آلرژی محافظت کرده و مرگ و میر ناشی از این بیماری ها را کاهش می دهد؛ همچنین احتمال چاقی و بیماری های مزمن از جمله بیماری های قلبی عروقی، پرفشاری خون، سرطان ها و دیابت را در بزرگسالی کاهش می دهد.

مادرانی که شیر می دهند، از لحاظ عاطفی رابطه عمیقی را با کودکان خود برقرار کرده و این امر موجب می شود، بنیان خانواده ها نیز مستحکم تر شود. موفقیت مادران در شیردهی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد و مراقبت ها و حمایت های لازم باید در مراحل مختلف قبل و حین بارداری، بلافاصله پس از زایمان و در مراحل حساس روزهای اول به عمل آید و پس از آن مشاوره کارکنان بهداشتی درمانی با مادر برای حل مشكلات شیردهی و به ویژه تحكیم اعتماد بنفس او نسبت به کفایت شیرش برای تغذیه شیرخوار، جلب حمایت خانواده در ایجاد آرامش و محیط مناسب برای شیردهی مادر، وجود قوانین حمایتی برای بازگشت مادر به محل کار پس از زایمان، انتقال اطلاعات و پیام های کلیدی توسط رسانه ها و عدم تبلیغات گمراه کننده تغذیه مصنوعی از عوامل مؤثر در موفقیت مادران در مراحل مختلف شیردهی می باشد.

كلستروم: شيري است كه پستان ها در روزهاي اول پس از زايمان توليد مي كنند كه غليظ و زرد رنگ و يا به رنگ روشن است.

شير رسيده: شيري است كه بعد از روزهاي اول توليد مي شود. ميزان آن زيادتر است و پستان ها پر، سفت و سنگين مي شوند؛ اصطلاحاً بعضي از مادران مي گويند كه به  ًشير آمده اند ً.

شير پيشين يا foremilk: شيري است كه در ابتداي هر وعده شيردهي از پستان ها خارج مي‌شود.

شير پسين يا hindmilk: شيري است كه در انتهاي هر وعده شيردهي از پستان ها خارج مي شود.

شيرپسين سفيدتر از شير پيشين به نظر مي رسد چون سرشار از چربي مي باشد. اين چربي ها انرژي زياد شير مادر را فراهم مي كنند. به همين دليل تغذيه با شير مادر را در هر وعده نبايد به سرعت خاتمه داد و شيرخوار را از پستان جدا كرد؛ بلكه بايد اجازه داد تغذيه با شير مادر تا زماني كه كودك مي خواهد، ادامه يابد تا شير چرب انتهايي را دريافت كند.

 

 

شير پيشين (Foremilk) آبي تر از شير پسين (Hindmilk) به نظر مي رسد و مقدار آن نيز بيشتر است و حاوي مقادير فراوان پروتئين، لاكتوز و ساير مواد مغذي است. چون شيرخوار با مقدار زيادي foremilk تغذيه مي شود، بنابراين آب مورد نيازش را دريافت مي كند و تا سن 6 ماهگي، حتي در هواي گرم نيز نيازي به مصرف ساير مايعات ندارد. مصرف آب يا نوشيدني هاي ديگر، احساس عطش شيرخوار را بر طرف مي كند؛ بنابراين سبب مي شود شيرخوار كمتر شير مادر بخورد. 

تاریخ درج خبر : چهارشنبه ١١ مرداد ١٣٩٦  |  کد خبر : ٨٦٧٣ | تعداد نمایش خبر : 77
 

 


خروج